Keukentafelgesprekken


Uit het leven van wethouder Gulpen, deel 3 Keukentafel

 

Als parttime wethouder voor Leefbaar Simpelveld ben ik nu 8 jaar actief binnen onze mooie gemeente Simpelveld. In die tijd heb ik veel mensen ontmoet. De komende weken neem ik u mee in mijn herinneringen en ik wil u een inkijkje geven in onze gemeenschap. Wat houdt onze burgers bezig en hoe wil Leefbaar Simpelveld daarmee omgaan.

 

Een gesprek aan de keukentafel is nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een WMO-voorziening. De moeilijke stap die daaraan voorafgaat, is je melden bij het WMO-loket. Je moet erkennen en toegeven dat je niet alles zelf meer kunt doen. Je hebt hulp nodig en je beseft dat er een bepaalde afhankelijkheid gaat ontstaan. Dat doet pijn, want je hebt jarenlang alles zelf in de hand gehad en dat lukt niet meer. Tijdens het gesprek wordt bekeken waar precies hulp bij nodig is, wat kunt u nog zelf, wat kunnen uw kinderen, uw familieleden of uw buren. Als deze aanvullende hulp  niet toereikend is, kan hulp via de gemeente worden gegeven. De omvang van die hulp wordt dan ook bepaald.

 

Tijdens het keukentafelgesprek wordt ook naar andere aspecten gekeken, die betrekking hebben op de leefbaarheid voor u als bewoner. Voer het keukentafelgesprek niet alleen, maar laat een familielid of een bekende meeluisteren. Er blijft dan meer hangen van het gesprek en achteraf kan informatie opnieuw worden gedeeld. Mocht u geen tweede gesprekspartner hebben, dan kan op verzoek en medewerker van MEE aanschuiven. De kosten van MEE worden vergoed door de gemeente. Vergeet niet dit tijdig te melden! MEE biedt onafhankelijke ondersteuning aan u als cliënt binnen de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet.


Prima, dat dit zo geregeld is! Leefbaar Simpelveld staat voor steun aan de burgers van Bocholtz en Simpelveld, zodat men het leven zoveel als mogelijk in eigen hand kan houden.

 

Tot de volgende keer, groet, Thijs Gulpen