Kompas


Uit het leven van wethouder Gulpen, deel 4 Kompas

 

In deze 4e aflevering neem ik u mee naar het uitkeringsbeleid. Zonder werk komen te zitten, vindt niemand fijn. Werk en geld zijn aan elkaar verbonden en ik ga er van uit dat mensen willen werken voor hun inkomen. Een tijdlang biedt het UWV de nodige inkomensondersteuning, maar bij voortdurende werkloosheid zal men een beroep moeten doen op sociale bijstand.

 

Kompas is namens de gemeente Simpelveld de organisatie die mensen financieel ondersteunt als zij langdurig geen werk hebben. Een uitkeringsgerechtigde zal ervaren dat Kompas alles in het werk stelt om iedereen, die naar werk doorgeleid kan worden, ook daadwerkelijk naar werk door te leiden. U wordt geholpen met een opleiding of cursus, u leert solliciteren, u leert hoe u zich beter kunt presenteren, u wordt begeleid naar vrijwilligerswerk, u kunt werkervaring opdoen om weer te wennen aan een arbeidzaam leven, kortom u wordt op vele manieren geholpen om weer werk te vinden.

 

Vaker hoor ik de opvatting dat er ook mensen zijn, die niet willen werken. Ik kan u zeggen dat Kompas de mogelijkheid heeft om mensen, die niet echt willen meewerken, sancties op te leggen en ook te korten op hun uitkering. Vaak hebben mensen bij langdurige werkloosheid een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bij meer dan de helft van onze cliënten (55%) is de afstand tot de arbeidsmarkt inderdaad groot. Dat betekent dat men minimaal 2 jaar nodig heeft om weer arbeidsfit te worden. Ja, het gaat best om veel mensen, maar iedereen heeft er recht op om ondersteund te worden in dat lange proces. Als men weer arbeidsfit gaat worden, zal onder meer het gevoel voor eigenwaarde vergroot worden. Deze aanpak helpt mensen te groeien. En Kompas behaalt met een eigen aanpak ook goede resultaten.

 

Kompas staat ook open voor mensen die slechts gedeeltelijk kunnen werken. Hun inkomen kan aangevuld worden tot het sociale minimum. Kompas zal ook op andere manieren helpen, b.v. met een verwijzing naar de voedsel- of kledingbank. Zo nodig helpt men ook bij het invullen van de benodigde papieren.

 
Overbodig te zeggen dat Leefbaar Simpelveld dit beleid van harte steunt.

 

Tot de volgende keer, groet, Thijs Gulpen