Verward


Uit het leven van wethouder Gulpen, deel 7 Verward?

 

Binnen de gemeente Simpelveld wonen – net als in elke andere gemeente - personen met een psychiatrische achtergrond.

Terecht geldt de algemene stelregel dat mensen, die psychisch belast zijn, zoveel als mogelijk in onze woonwijken wonen. Uiteraard worden deze mensen ambulant begeleid, b.v. door Mondriaan in onze regio. Zolang de cliënt in goede doen is, is er niets aan de hand en is er ook geen probleem voor de buurtbewoners. Maar er kan ook een mindere periode volgen met verward gedrag als gevolg. Zo’n mindere periode kent diverse oorzaken, b.v. verkeerd of onregelmatig gebruik van medicijnen, onhandig gedrag, woordenwisselingen, angst of agressief gedrag. In zo’n mindere periode kan onrust in de wijk ontstaan en een afwerende en afwachtende houding jegens de verwarde persoon. Omwonenden zijn vaak onvoldoende in staat op een juiste wijze met een verwarde persoon om te gaan. Vaak wordt gezegd: je kunt hem of haar het beste mijden en links laten liggen,. Want je weet niet hoe hij/zij zal reageren.

 

De verwarde persoon, die ik laatst op mijn spreekuur kreeg, vertelde dat niemand meer met hem wilde praten, “ik kan beter verhuizen”, zei hij. Inderdaad, vereenzaming ligt in zo’n situatie op de loer, integratie in de samenleving gaat mislukken en men gaat negatiever denken over verwarde personen. Integratie van personen met een psychische achtergrond binnen onze woonwijken kan alleen slagen als er voldoende en goed geschoolde begeleiding gegeven wordt. Ook buurtbewoners dienen hierin meegenomen te worden zodat er meer begrip gaat ontstaan.

 

Leefbaar Simpelveld wil deze problematiek nadrukkelijk bij de verantwoordelijke instanties onder de aandacht te brengen.

Tot de volgende keer, groet Thijs Gulpen