Het juiste verhaal


Uit het leven van wethouder Gulpen, deel 12 Het juiste verhaal

 

Tijdens onze campagne horen we nogal eens toezeggingen van partijen die nergens op slaan. Men belooft iets dat niet waargemaakt kan worden. De gemeente heeft b.v. geen daadwerkelijke zeggenschap over een aantal zaken. Soms bepaalt het Rijk dat een bepaalde taak uitgevoerd moet worden en mag de gemeente alleen bepalen op welke wijze dat gaat gebeuren. Een opgelegde taak beperkt de daadkracht van een gemeente.

 

Kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen mag alleen bij bepaalde minimale inkomens. Het hanteren van een hogere grens is niet toegestaan. Individuele hulp aan burgers blijft daardoor soms beperkt. Als het inkomen net boven de grens ligt, komt men er niet voor in aanmerking. Dat is zuur, maar het is simpelweg verboden die normen op te rekken.

 

Mensen met een bijstandsuitkering dienen aan nogal wat verplichtingen te voldoen. Zo moet men echt alle neveninkomsten melden. Bekend is het verhaal dat gekregen boodschappen een schenking zijn, die men moet melden. Waar voorheen elke schenking leidde tot een korting op de uitkering, is men nu wat soepeler. Tot een bepaald bedrag mag men cadeaus ontvangen, maar men moet deze wel aangeven. Ook Kompas, de uitkeringsinstantie van o.a. de gemeente Simpelveld, heeft de grens inmiddels ruimer gesteld.

 

De landelijke overheid bepaalt hoeveel vluchtelingen een gemeente van jaar tot jaar moet huisvesten. Dat is echt een verplichting waar een gemeente niet onderuit kan. Van 1 januari tot 1 juli 2022 is Simpelveld verplicht 7 personen op te nemen. Lieden die vertellen dat zij er voor zullen zorgen dat minder vluchtelingen in onze gemeente komen wonen, spreken niet de waarheid. Woningen worden met name toegewezen door de grote verhuurder in onze gemeente, Krijtland Wonen. De gemeente noch politieke partijen noch individuele personen hebben hierop invloed. Het liefst neemt Simpelveld een gezin op, omdat dan b.v. 4 personen in één keer gehuisvest kunnen worden. Dat kost uiteraard minder woningen vergeleken met de situatie dat 4 alleenstaanden worden gehuisvest.

 

Tot de volgende keer, groet Thijs Gulpen